KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMESİ DURUMUNDA YAPILACAKLAR !
Karbon monoksit zehirlenmesi, mutlaka hastanede tedavi edilmesi gereken bir durum olup, olası bir zehirlenmede, kişinin olay mahalinden uzaklaştırılması, temiz havaya çıkarılmasının sağlanması, hastanın sıcak sıcak tutulması, acil sağlık hizmetlerinin kullanılması, ambulans gelene kadar solunumu engelleyebilecek ağız ve burundaki kusmuk, balgam gibi maddelerin temizlenmesi, hastanın battaniyeye sarılarak vücut ısısının korunması ve en yakın sağlık kurumuna başvurulması gerekmektedir. Gerektiği durumda Sağlık Bakanlığı’na bağlı ücretsiz aranabilen 114 Zehir Danışma Merkezinin telefon numarası aranılarak zehirlenmelerde yapılacak ilk yardım hakkında bilgi alınabilmektedir. (Mistök Yangın Tüpleri)
Doğal gaz Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Emniyet Kuralları
· Doğal gaz tesisatı yapılmadan önce, yetkili firmaya proje hazırlatılmalıdır.
· Bu projeyi yetkili kurumun (İstanbul ‘da İGDAŞ, Ankara’da EGO) onaylaması zorunludur.
· Doğal gaz tesisatının montajı bu konuda uzman kişilere yaptırılmalıdır.
· Doğal gaz tesisatı, montajdan sonra, yetkili kurum tarafından kontrol edilir.
· Doğal gaz cihazlarını işletmeye almak için yetkili servisler çağrılmalıdır. Cihazların işletme talimatları dikkatle okunmalı ve talimatların dışına çıkılmamalıdır.
· Doğal gaz cihazlarında olağandışı bir durum gözlendiğinde mutlaka yetkili servislerden yardım istenmelidir. Konunun uzmanı olmayan kişilerin müdahalesi istenmemelidir.
· Kullanılmayan doğal gaz cihazlarının girişlerinde bulunan gaz vanaları daima kapalı tutulmalıdır. (Mistök Söndürme Cihazları)
Doğal Gaz kaçaklarında Ne Yapabiliriz ?
Doğalgaz kokusuz bir gazdır. Herhangi bir kaçağın olduğunu fark edebilmek için, gazın içerisine çürük sarımsak kokusu veren bi madde katılmıştır. Bu kokuyu duyduğunuzda yapabilecekleriniz şunlardır;
· Hemen, bütün doğal gaz cihazlarınızın pilot alevlerini söndürün ve vanaları kaptın !
· Hemen, bütün pencereleri açın !
· Hemen, sayaç sayaç girişindeki kapatma vanasını veya ana kapatma vanasını kapatın !
· Gaz kokusu duyulan odalarda elektrik düğmelerine dokunmayın !
· Kibrit veya çakmak yakmayın !
· Hiçbir elektrik anahtarını kullanmayın ! Ne açmak, ne kapatmak için !
· Elektrik zilini çalmayın !
· Sigara içmeyin !
· Sayaç giriş vanasını kapattıktan sonra, her bir cihazın girişindeki vanaları kontrol edin, açık olanları kapatın !
· Kendinizden başka diğer insanlara da gaz kokusu olup olmadığını kontrol ettirin !
· Bütün vanalar kapalı olduğu halde gaz kokusunun kaynağı bulunamıyorsa hemen ilgili gaz dağıtım kuruluşuna telefon edin.
· Gaz kokusu, içine girilemeyen odadan geliyorsa hemen ilgili gaz dağıtım kuruluşuna telefon edin.
· Gaz akışının bodrum kattan geldiği tahmin ediliyorsa, bodrum katı iyice havalandırın, fakat içine girilmesine izin vermeyin. Bina veya konuttaki diğer insanlara haber verip boşaltılmasını sağlayın yetkililere hemen haber verin ve gaz tesisatındaki arıza ve hasarları kendiniz tamir etmeye çalışmayın. Bunlar yalnızca meslek bilgisi olan yetkililer tarafından yapılmalıdır !
· Unutmayın doğal gaz havadan daha hafif bir gazdır. Bu yüzden tavanlara yakın kısımlarda daha çok toplanacaktır. Eğer mümkünse kapalı olan alanlarda havanın hareketi ve akışı sağlanmalıdır. (Yangın Söndürme Mistök)